De water- en vuilafstotende werking van nanocoating

Vocht, mossen en verontreiniging tasten de kwaliteit van je hout of steen aan. De schade beperken is hoogst prioritair. Alleen zijn er zodanig veel middelen (beits, vernis, olie…) op de markt waardoor je het bos door de bomen niet meer ziet. We lichten alvast één recentelijk veelbesproken manier uit om je grondstof een beschermende laag te geven, namelijk de techniek van de nanocoating waar de laatste jaren volop mee geëxperimenteerd werd.

Deze vorm van bescherming is gebaseerd op nanotechnologie. Hier wordt gebruik gemaakt van elementen met een grootte van een nanometer, namelijk een miljardste van een meter. De bedoeling van deze nanocoating is bij een bepaalde oppervlakte de moleculaire samenstelling transformeren. Water en vuiligheid kan zich hierdoor niet meer vastzetten op het oppervlak van het hout. Alles sijpelt dus meteen naar beneden en dat maakt een dergelijke beschermlaag dus ontzettend hydrofoob. Deze nanocoating kan aangebracht worden op oppervlaktes uit hout, steen, glas en trespa. Ook zonnepanelen bieden een geschikt oppervlak voor een dusdanige coating.

Hier een illustratie van een nanocoating aangebracht op het rechterdeel van een auto:
© Nano Best

Onbekend is onbemind
De laatste jaren werd het principe van nanocoating geoptimaliseerd. De aanvaarding begint nu pas te komen. “Onbekend is onbemind. Vroeger werd vaak getwijfeld aan het ecologische karakter van nanocoatings”, stelt Tom Van Etterijk, sales manager bij Nanoskin, een Belgische pionier in de wereld van de coatingvloeistoffen. “Doorheen de jaren werd deze techniek alsmaar geoptimaliseerd. De nanopartikelen zijn biologisch afbreekbaar, en daardoor maakt het materiaal de laatste jaren zijn opmars. Zelfs is er interesse van grote spelers zoals Willy Naessens, met wie wij reeds samengewerkt hebben.”

Hoog rendement
Wanneer je de prijzen van de waterafstotende producten op de markt naast elkaar plaatst, lijkt één liter van de nanocoating een pak duurder dan bijvoorbeeld de Aquastop van Duthoo, een hydrofobe olie voor hout. “Je haalt veel meer rendement uit één liter van onze nanocoating: je kan er een veel grotere oppervlaktes mee bedekken, een pak meer dan de andere producten”, beweert Van Etterijk. “Op die manier klopt de verhouding tussen prijs en rendement volledig. Bovendien gaat een bescherming voor hout 5 jaar mee, een coating voor steen zelfs 10 jaar.”

Een tip van de sluier
Nanocoating is meer dan alleen ecologisch en waterafstotend. Er zijn meerdere bijkomende voordelen op te noemen, stelt Tom Van Etterijk. “Een logisch gevolg van het waterafstotende karakter, is de vermindering aan onderhoudskosten. Daarnaast biedt het een beschermende kracht tegen corrosie en zure oplossingen. Esthetisch is het materiaal ook tot in de puntjes uitgewerkt met zijn transparante look. Het uitzicht van het materiaal wijzigt dus niet. Bovendien blijft het materiaal na het aanbrengen nog steeds stabiel bij diverse temperaturen. Tot slot is de coating ontzettend eenvoudig aan te brengen op het oppervlak met behulp van een spray. De combinatie met een beits biedt ook ontzettend veel opportuniteiten om je materiaal te weren tegen invloeden van buitenaf.” Over de toekomst is Tom alvast positief: ‘Ik vermoed ook dat deze manier van behandelen in de toekomst nog goedkoper en belangrijker zal worden.“

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat